CONSILIUL ELEVILOR: ROL, FUNCŢII, OBIECTIVE

Consiliul Elevilor este o structură reprezentativă a elevilor la nivel instituțional (instituţia de învățământ secundar profesional și mediu de specialitate) implicată în identificarea și soluționarea problemelor care îi privesc, în parteneriat cu echipa managerială, cadrele didactice şi părinţii, în beneficiul elevilor și al comunității.

 

Scopul şi obiectivele Consiliului Elevilor

Scopul consiliului este de a acţiona ca un organ reprezentativ al elevilor în chestiuni importante, în strânsă legătură cu echipa managerială, profesori şi părinţi.

 

Obiectivele Consiliului elevilor:

  • să ofere elevilor un mod organizat, reprezentativ şi instituționalizat de comunicare între elevi, echipa managerială și organul de conducere;
  • să contribuie la organizarea activităţilor didactice şi extra-curriculare, bazate pe nevoile şi interesele tinerilor;
  • să îmbunătățească înțelegerea și cooperarea între elevi, cadre didactice, echipa managerială și organul de conducere;
  • să prezinte un sondaj al stării de spirit a mediului instituțional pentru echipa managerială și organul de conducere;
  • să faciliteze schimbări în ambianța instituţiei de învățământ și în relațiile cu comunitatea.

 

Funcţiile Consiliului Elevilor (CE)

Funcțiile și activitățile CE vin să susțină scopul și obiectivele acestuia și să contribuie la dezvoltarea instituţiei de învățământ și a bunăstării elevilor săi. În planificarea și desfășurarea activităților, Consiliul:

  • consultă cu regularitate elevii din instituția de învățământ;
  • lucrează în strânsă colaborare cu echipa managerială, profesorii și părinții;
  • implică cât mai mulți elevi în activități.

 

Activități :

Serbările reprezintă un necesar izvor de satisfacţie, bucurii, creează buna dispoziţie. Serbările pot lua forme variate, de la solemna evocare istorică la un vesel carnaval. La pregătirea şi realizarea serbărilor, copiii participă cu însufleţire şi dăruire, din dorinţa de a oferi spectatorilor momente de ţinută estetică, distracţie, satisfacţie, făcându-le viaţa mai frumoasă, mai plină de sens: Ziua mamei, Ziua copilului, Sfârşit de an; Serbări cu caracter istoric, cultural, comemorativ si religios: Ziua recoltei, Sf. Nicolae, Crăciun, Paşti, 15 Ianuarie- Ziua lui Eminescu, Ziua Europei, Carnaval; Serbarea este modalitatea eficientă de cultivare a înclinaţiilor artistice ale copiilor contribuind la dezvoltarea armonioasă a personalităţii copiilor. Elevii trebuie încurajaţi, stimulaţi, pentru a realiza buna dispoziţie şi participarea cu interes de-a lungul pregătirii şi desfăşurării spectacolului. Serbările şcolare sunt momente de maximă bucurie atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Ele aduc lumină în suflete, dau aripi imaginaţiei, entuziasmului şi rămân de-a pururi ca momente de neuitat în viaţa fiecăruia.

Prin organizarea unor concursuri între grupele aceleiaşi clase sau între clase diferite (pe diferite faze, pe diferite teme) „Lumina din sufletul mamei” „Concurs de mărțișoare”, „Școala nonviolentă” -promovăm valori culturale şi etice fundamentale, precum şi fair play-ul competiţional, sensibilitatea şi personalitatea lor suferind modificări pozitive, putând uşor depista tinere talente artistice în vederea cultivării şi promovării lor. Concursurile sportive vin ca şi o completare a activităţilor sportive, cei mici participând cu multă plăcere la concursurile sportive organizate, cum ar fi: fotbal,șah,baschet.